Nieuws en informatie!

RI&E en de Toetsingsplicht: Wat moet u als werkgever weten?


Wat is een RI&E?
De Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is verplicht voor werkgevers conform Artikel 5 van de Arbowet. Hierin worden de gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen een organisatie in kaart gebracht. Het doel van de RI&E is om gevaren te identificeren, deze te beoordelen en maatregelen te treffen om de risico’s te beheersen. Door de RI&E uit te (laten) voeren, weet men welke risico’s er zijn voor de werknemers. Basisrisicofactoren brengen de onderliggende oorzaken van de risico’s in kaart. Door deze op te nemen in de RI&E, kunnen concrete maatregelen worden genomen en passende preventieve acties ondernomen worden. Deze acties dienen vastgelegd, uitgevoerd en geborgd te worden in het Plan van Aanpak (PvA).

Wat is een RI&E toetsing?
Een RI&E-toetsing is een beoordeling van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) om vast te stellen of deze voldoet aan de eisen van de Arbowet. De beoordeling dient uitgevoerd te worden door een gecertificeerde arbokerndeskundige. Dit betekent niet dat de RI&E wordt goed- of afgekeurd, maar dat wordt gecontroleerd of alle verplichte aspecten correct zijn opgenomen in de RI&E. Daarbij wordt gekeken of de RI&E actueel, betrouwbaar en volledig is. Actueel houdt in dat de RI&E recent is uitgevoerd en de huidige werksituatie weerspiegelt. Betrouwbaarheid verwijst naar de methodiek en de gebruikte informatiebronnen. Volledigheid betekent dat alle relevante arbeidsrisico’s zijn geïnventariseerd en geëvalueerd.

Wel of niet (laten) toetsen van de RI&E
De verplichting om de RI&E, inclusief PvA, te laten toetsen is afhankelijk van het aantal werknemers binnen je bedrijf:

  • Maximaal 40 uur per week personeel in dienst: De checklist gezondheidsrisico’s invullen is voldoende. Dit is een verkorte versie van de RI&E. Deze hoeft niet getoetst te worden;
  • Maximaal 25 werknemers in dienst: U kunt gebruik maken van een erkend branche-instrument en bent dan niet verplicht de RI&E te laten toetsen (tenzij er een nader voorschrift van toepassing is zoals een verdiepend onderzoek naar bijvoorbeeld geluid of fysieke belasting) Indien u geen gebruik maakt van een erkend instrument, dient de RI&E wel getoetst te worden door een gecertificeerde arbokerndeskundige;
  • Meer dan 25 werknemers in dienst: Je bent verplicht om de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbokerndeskundige.

Nadere inventarisatie verplichtingen (NIV’s) en verdiepende onderzoeken vanuit de RI&E
De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) begint altijd met een basisinventarisatie, waarin de initiële gevaren en risico's op de werkvloer worden geïdentificeerd. Afhankelijk van de RI&E kan het nodig zijn om nadere inventarisaties of verdiepende onderzoeken uit te voeren wanneer bijvoorbeeld de oorzaak van het risico onbekend is.


Bepaalde onderwerpen binnen deze inventarisaties zijn verplicht volgens de Arbowet, zoals:
• Psychosociale arbeidsbelasting (Artikel 2.15);
• Explosieveiligheid (Artikel 3.5c);
• Gevaarlijke stoffen in het algemeen (Artikel 4.2);
• Aanvullende registratie gevaarlijke stoffen (Artikel 4.2a);
• Kankerverwekkende of mutagene stoffen en processen (Artikel 4.13);
• Biologische agentia (Artikelen 4.85 en 4.97);
• Fysieke belasting (Artikel 5.3b);
• Beeldschermwerk (Artikel 5.9);
• Lawaai (Artikel 6.7);
• Trillingen (Artikelen 6.11b en 6.11c);
• Kunstmatige optische straling (Artikel 6.12d);
• Elektromagnetische velden (Artikel 6.12k);
• Persoonlijke beschermingsmiddelen (Artikel 8.2).


Naast deze verplichte inventarisaties kan het nodig zijn om verdiepende onderzoeken uit te (laten) voeren, zoals bijvoorbeeld een verdiepend onderzoek naar thermisch binnenklimaat. Deze verdiepende onderzoeken bieden een gedetailleerder inzicht in specifieke arbeidsrisico’s en helpen bij de oorzaak van het risico waardoor er gerichte maatregelen voor een veilige en gezonde werkomgeving genomen kunnen worden.


Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een RI&E, RI&E toetsing, nadere inventarisaties en/of verdiepende onderzoeken? Neem gerust contact met ons op!















Whitepaper - risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer


Het whitepaper, die Bakker Arbo Advies heeft geschreven in opdracht van Toxic, is gepubliceerd:



Beheer risicovolle stoffen in het MKB met praktische tools en slimme strategieën.
Deze whitepaper biedt richtlijnen voor bedrijven die niet weten waar
te beginnen met het veilig beheren van gevaarlijke stoffen.

 



Stof tot nadenken - Blootstelling aan houtstof én de verschillen tussen hardhout en andere houtsoorten


Hout wordt doorgaans ingedeeld in twee hoofdgroepen: hardhout en zachthout. Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: het belangrijkste onderscheid tussen deze twee soorten hout komt voort uit de botanische oorsprong van de bomen waaruit ze afkomstig zijn, en niet zozeer uit de hardheid van het hout zelf.


In Nederland worden naar schatting zo'n 740.000 werknemers blootgesteld aan houtstof. Bij de bewerking van hout kunnen gezondheidsrisico's ontstaan, vooral door het vrijkomen van het houtstof. Wanneer werknemers houtstof inademen, kan het zich ophopen in de neus, keel en luchtwegen. Deze blootstelling kan ademhalingsproblemen veroorzaken, evenals oogirritatie en huidziekten. Langdurige blootstelling aan houtstof kan zelfs leiden tot kanker.


Volgens de Nederlandse regelgeving, zoals beschreven in de Staatscourant en de Arboregeling bijlage 13, worden bepaalde houtsoorten en houtstoffen als kankerverwekkend geclassificeerd. Dit betekent dat bedrijven en werknemers die met deze materialen werken, extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om blootstelling te verminderen. Werknemers in de houtindustrie zullen dus maatregelen moeten nemen om houtstof blootstelling te minimaliseren vanwege de ernstige gezondheidsrisico's. Om de blootstelling aan houtstof te kunnen beoordelen, dienen metingen te worden verricht.


Vele soorten hout bevat daadwerkelijk hardhout! Neem gerust contact op voor meer informatie.